Tuesday, December 23, 2008

I Follow...

MY LUCKY FOUR FACTS
Memandangkan aku tengah ada mood nak mengupdatekan blog aku kali ni, maka aku try layan tagg TPE ni. 

• Four jobs I’ve had in my life:
i) Prime Minister of Papua New Guinea
ii) CEO of hedgebeewhy.blogspot.com
iii) Cleaner kat Daya Bumi (ini betul punya, masa lepas spm)
iv) Pembancuh air (ni pun masa lepas spm)

Sejarah...customer order teh o ais, aku bagi coke ais. Punye bengang mamat tu, regular cust. lak tu. manalah aku tau, masa tu baru seminggu keje kat kedai makcik aku tu.

• Four movies/TV series I would watch over and over: (oh, this is hard rock bei beh..)
i) P Ramlee movies
ii) Akademi Fantasia (santai...boleh lelapkan mata)
iii) Tom Tom Bak (terpaksa join...turn tina)
iv) Bolasepak (kategori tv series gak ke?)

• Four places I’ve lived:
i) Tebong, Melaka
ii) Bahau, Negeri Sembilan
iii) Gua Musang, Kelantan
iv) Bangsar, USA

• Four places I’ve been for the past one week:
i) Port Dickson
ii) (office) KL Sentral
iii) Bangi (lunch kambing bakar)
iV) Jiran...kenduri kahwin

• Four people who e-mail me regularly:
i) cattwomann (my wife)
ii) Friends.
iii) Colleagues.
iv) Britney Spears

• Four of my favorite food:
i) mom's sambal tumis ikan bilis and jering di serikan dengan pucuk ubi petai masak lemak kuning tempoyak...mcm tak brape betul susunan nama tu (aaaa..salivating nih!!) apa tuh??
ii) Nasi Kandar Penang
iii) Nasi Ayam Hailam, Bkt Bintang
iv) Oppsss..lupe, bini aku punya masakan la, apasaja asalkan air tangan bini.

• Four places I would rather be right now:
i) curled up on my bed, sleeping.
ii) PD with my wife
iii) Japan with doraemon
iv) heaven (oh...aku tak sanggup ke nerakamu namun ku tak layak ke syurgamu)

Siapa Fatihah?

Cam biasa lepas aku ambek Tina kat neseri kami terus pegi makan dulu. Makan kat Hj Tapah, restoran mamak yg terunggul kat Seri Putra...24 jam, ada giant screen tapi lately ni aku tgk dah tak 'on' lagi. 

Renovate tambah tempat mkn ada aircond. Setiap kali aku tanya bila siap? jawapanya Hari Rabu (sambil menggelek2kan kepala). tapi dah berbulan2 tak jugak siap. Mungkin betul jugak mamak tu, pasal dia tak cakap rabu bulan bila.

Hari ini kami repeat lagi makan cam smalam, roti nan ayam tandoori... pergggghhh sedap siottt!!! Sedang kami tunggu order tina mintak hp aku, dia nak call mama. aku kata tak boleh pasal time ni mama tgh course. 

Tapi aku bagi tina sms jer mama. diapun taiplah...first time dia sms mama dia. nasib baik E71 keypad mcm keyboard...(poyopo).

"mama buat apa, tina rindu mama"  sms tina buat mamanya

Balik rumah tina mintak nak sms lagi pasal yg tadi mamanya tak reply. akupung settingkan tinggal dia type je.

Selang beberapa minit mamanya buat video call. terus aku pass kat tina. dah puas melayan tina nurul mintak nak cakap dgn aku. 

Nurul tanya aku ada hantar sms kat sesape ke? aku kata no, kenape? 

Dia desak aku ada tersalah sms ke, ayatnya "Fatihah buat apa?" 

Sape Fatihah??? tanya nurul. Oh ini mesti kerja tina pasal tadi dia kata dia hantar sms kat kawan dia. apo..dia ingat pakai niat jer sms boleh sampai. Manalah aku ada no Fatihah tu.

Itupun mamanya tak berape percaya terpaksalah aku suruh tina sendiri convincekan mamanya. Entah apa hal lah tinapun, dlm banyak2 kawan  nama Fatihah yg dia pilih, nama yg jarang skali yg dia sebut, yg kitorgpun tak kenal. Itu yg mama dia musykil tu...hmmmm...siapa Fatihah hah?

Sunday, December 21, 2008

Aduhai isteriku

Genap seminggu isteriku yang bernama Nurul tiada dirumah. Hanya aku dan anakku yang bernama Qistina sahaja tinggal di rumah. 

Oppsss ayat tu bunyi mcm ada banyak bini pulak...sori darling, kaulah satu satunya isteriku, tiada 2 tiada 3. Kaulah puuuujaan hatiku...sudah ku bilang dari dulu, kau ku ibaratkan mcm supermarket (maknanya perfect, kan kat supermarket apasaja yg kita nak beli ada dijual kat situ).

Walaupun sikalang ini ada mcm2 supermarket baru dibuka tapi bagiku kaulah supermarket halal yg suka kukunjungi. (yang lain tu non halal..hahaha).

Tinggal 3 hari lagi, Rabu ni aku & Tina akan ke PD jemput Mamanya pulang. Nurul kursus induksi 10 hari kat Glory Beach Resort, PD. 

Tak pernah kami berpisah selama ni, paling kuatpun 3 hari 2 malam...ceh mcm pakej cuti plak. Nasib baik ada Tina, taklah sunyi sgt. Tinaaa...arghhhh

Friday, December 19, 2008

Cikgu Yang Jahat

Walaupun tajuk aku kali ini  seakan akan nama blog 'budak yang jahat' tu tapi sebenarnya tiada kene mengena sama sekali dgn mamat tu. Aku teringat kembali kisah aku 29 tahun dulu apabila si asnol bukak citer kisah skolah dia lunch tadi.

Masa tu aku standard 3, sekolah rendah gua musang kat kelate nu...aku ketua kelas, keje aku setiap hari "banguuunnn...selamat pagiii cikguu", Macamana aku boleh jadi ketua kelas??? Pasal masa tu aku yg paling hensem, hensem sikit dari abg poji...hehehe 

Tetiba pada suatu hari masuklah ke kelas seorang guru lelaki ni yang aku dah lupa subject apa yg dia ajar...almaklumlah dah 29 tahun lalu tapi jahatnya sampai la ni aku masih ingat..

Kelas kami kelas campur boys & girls, cikgu sambil duduk kat kerusinya beri arahan "Igak Hise bawok atah mejo ni!!" (tangkap Hisham bawak ke atas meja ni!

Sepantas kilat sorang pegang tangan kiri, sorang pegang tangan kanan, sorang pegang kaki kiri, sorang pegang kaki kanan diusung bawak dan di letakkan di atas meja guru dalam kelas tu. Lepas tu dtg lagi 2 org tukang ten..teng..tengggg, cuba teka apa dia buat.....keje 2 lakhnat ni bukak seluar mamat ni sampai tertanggal, terbogel bulat lepas tu barulah dilepaskan. menggagau mamat ni turun dari meja tu pegi pakai balik seluar dia. Pastu ramai2 pakat gelak...hahahaha

Itulah keje cikgu ni tiap kali subject dia. Mangsanya bertukar tukar tapi lelaki saje. Aku ingatkan aku sebagai ketua kelas kebal tapi tidak....Argghhhh tidak...  akupun diusung kemeja. Aku menggelupur, try terajang lakhnat2 tu...tapi tak berdaya, kaki tangan dah kena pegang. Aku rasa macam mangsa carnibal holocus, nak kena panggang & makan. 

Aduh...macamana ni malu kalu dibogelkan..maluuuu...oh tidak, aku jerit sekuat hati. sampai satu skolah boleh dengar. Akhirnya aku dilepaskan tanpa sempat dibogelkan. Yess....teruna aku tak terusik kalu tidak aku saman cikgu tu RM10,000,000. Biar sampai cucu cicit dia kena bayar. 

**Nasib baik bos kat tempat keje tak ada yg cenggitu, kalu tidak...wakakaka

Sunday, December 14, 2008

Tina Tempe



Kalau tak silap 2 minggu lepas aku ada forward email kat geng opis cerita pasal Nenek Sipenjual Tempe. Kisah citer tempe ni aku citer balik kat anak aku masa malam nak tidur. Tak sangka cerite nenek dan tempe ni meninggalkan kesan mendalam kat anak aku. Pagi keesokan harinya dia kata "bestla papa citer yg papa citer malam tu, nanti papa citer lagi ya!"

Tapi malangnya tempe tupun dia tak tau apakebendanya. Bukannya dia tak pernah dia makan tempe tu, cuma dia tak ambik pot namanya. Sekarang ni anak aku dah jadi penggemar tempe no 1. Lunch tadi dia makan nasi dgn tempe je, benda lain tak nak...tak cukup satu, 2 keping dia pelahapnya. Gambar ni sebagai bukti kesan cerite tempe terhadap anak aku.

***last week aku ada bawak tina pi beli tempe goreng kat makcik jual goreng pisang, Tina tanya aku nenek itu ke yg aku citer kat dia...hahahhaa (aku gelak).

Tuesday, December 2, 2008

Ajaibnya!

Semalam seperti biasa aku pulang dari kerja, tapi kali ni agak lewat sikit jam 8.40 mlm baru aku jejak rumah. Biasanya terus aku masuk rumah tapi kalini kebetulan aku dgn jiran sebelah serentak sampai. Memberpun mcm nak ajak aku beborak so akupun layanla. Kami ni walaupun sebelah rumah tapi jarang berjumpa lebih lebih lagi jiran aku ni selalu outstation...kerja dgn kapal.

Dalam dok asyik kami beborak tetiba aku terpandang ke langit...wauuuuu...terkejut jap aku. Tak pernah aku tengok keajaiban campur kebetulan seperti ini terjadi. Paduan bintang dan bulan terbentuk sperti "smiling face". member akupun agak tergamam sehingga menggigit jari...hehehe. Terus kami mengkaji bintang tersebut mengalahkan ahli kaji bintang. Pasal...yang satu bintang tu cahayanya agak samar2 tapi yang lagi satu tu sungguh jelas dan lebih besar.

Apalagi terus aku panggil nurul dan tina ambik videocam dan rekod. Bolehla jugak kengkawan aku tengok. Aku dok ingat kami jer yg nampak keajaiban ni aleh2 aku tengok dalam buletin utamapun ada masuk masa kat last berita nak habis tu...kueng kueng kuenggggg.


There was an error in this gadget

bg

My Blog List

HEDGEBEEWHY PHOTOGRAPHY

About Me

My photo
Aku adalah aku, hanyalah seorang hamba Allah yang sentiasa mengharapkan keredhaanNya. Sesungguhnya aku seorang hamba Allah yang banyak kekurangan dan aku sentiasa mencuba untuk mencari cahayaNya.

Followers

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

Visited