Sunday, May 31, 2009

Sepetang Bersama Model Ais Krim

Qistina bersama sepupu sepupunya telah menjadi model paksaan aku dan Azmer. Lokasi shooting kami adalah belakang kawasan taman perumahan aku. Sebagai upahnya kami belanja aiskrim satu seorang tetapi oleh kerana penatnya sangat, mereka tak nak aiskrim tapi masing masing mintak 100 plus....dahaga!



Sunday, May 24, 2009

Oh Adana!

Semakin hari semakin bulat, apa tidaknya asal terjaga je nak susu dan bila dah kenyang pulak sambung balik tidur. Itulah aktiviti harian Adana hinggakan Qis boleh cakap "Bestnya jadi Adana tak payah pegi sekolah, dok rumah je!"

Kuning Adana dah semakin baik cuma tang matanya masih ada kekuning-kuningannya. Menurut kata doktor tanda tanda kuning tu memang lambat sikit nak hilang walaupun kuningnya sudah beransur baik.

Kalau dulu tidur malamku memang lena diulit Nurul tapi sekarang ni tak lena diusik Adana. Budak ni memang jaga malam tapi nasib baik la Nurul masih dalam cuti jadi dia aje la yang layan Adana. Kekadang aku kena jugak bangun buat susu dalam mamai mamai.

Gambar Adana tu aku shoot pagi Sabtu dan Ahad tadi. Aku tengok Nurul pakaikan baju yang Peri Ungu bagi, lalu dengan pantas aku capai kamera dan snap berpuluh-puluh shot pasal pesan si Peri Ungu ni kalau pakai baju tu tolong ambek gambar, jadi aku ambek la gambar demi tak menghampakan permintaannya sambil tu boleh la jugak aku asah skil aku sampai tajam menikam.





Monday, May 18, 2009

Pre Wedding Epit & U'U'

Ahad lepas aku bersama adikku azmil dan Effa (adik iparku isterinya Azmil) telah tepat terpacak jam 8.30 pagi di Presint 2, Putrajaya. Kami ada tugas iaitu shooting pre wedding Epit & U'U'. Lokasi pertama kami di depan Istana Kehakiman. Sempat ambik beberapa shot kat sini. Pojiepun turut join sama. Kiranya 3 photographer untuk satu couple ni. Cuaca agak cantik tapi panas pagi dah mula memancar mancar.

Habis kat situ terus kami pergi ke Tasik sebelah Masjid Putrajaya. Kat sini tekak dah mula kering. Masing masing tak bawak bekal air kononya kalis dahaga. Habis shooting kat sini terus kami ke Taman Botani tapi sebelum situ kami singgah beli air dulu kat Petronas...kering tekak siottt! Pojie tak join kami ke Botani pasal dia kena hantar anaknya ke kelas renang. (Bagus biar anak pandai renang walaupun ayahnya sendiri tak pandai macam aku).

Di Botani aku suka, macam macam benda kami boleh buat kat sini. Lebih kurang jam 1 tengahari barulah selesai tugas kami. Tapi yang kesiannya U'U' hampir pitam kepenatan. Diorang memang best dan sangat sporting macam sporting lisbon. Diorang ni plan nak melangsungkan majlis perkahwinannya pada hujung tahun ni.

























Friday, May 8, 2009

Suka dan Duka

Adana nyenyak dibuai mimpi.


Adik aku dan anaknya Farisha Hanim, 
antara yang datang melawat aku di Annur.


Kak Long dan anaknya Baizura turut sama melawat aku.



Adik aku Azmil bersama isterinya Effa. 
Sedang berusaha gigih untuk menimang cahaya mata pertama mereka.


Sempena kelahiran puteri keduaku Adana, aku telah memohon cuti terus minggu ni. Isnin depan baru aku masuk kerja. Sepanjang percutianku iaitu 11 hari 10 malam macam macam telah berlaku. Ada yang aku suka dan ada yang aku duka. Kepenatan usah dicerita. Walaupun cuti subuh subuh aku dah keluar rumah menuju ke Putrajaya hantar Qistina bersekolah. Balik rumah sambung jadi bibik pulak kemas rumah cuci pinggan mangkuk, basuh kain, beli lauk. Tengahari hantar Adana ke hospital, kenape? nanti aku ceritakan. Petang pergi semula ke Putrajaya jemput Qis balik sekolah, malam kemas dapur lak. Waduhhhh!...penatnya aku saja yang tahu...seluruh urat urat aku macam dah nak putus putus dah rasanya. Tetapi segala kepenatan aku hilang bila tengok wajah Adana. Nasib baik mak aku ada. Dialah yang banyak membantu kami, kalau tidak makan minum kami mesti tak terurus. Thank you mom!


Aku nak bercerita kisah duka dulu. Kisahnya begini...pada suatu hari.....


Afundi Masuk HMA

Aku amat terkilan kerana dihari kelahiran Adana adalah hari terakhir big boss, Hussin Mohd Ali. Kalau kebiasaannya farewell party pasti aku yang mengambil gambar tapi kali ini aku tidak dapat turut sama meraikan hari terakhirnya. Hampir 9 tahun sudah aku berkerja dengannya. Selama itu aku tiada masalah dengannya, bagiku HMA seorang boss yang sungguh sporting dan cool. Kalau boleh Afundi Masuk pasti aku afundi pukal untuknya. Apapapun kerja mesti terus, boss barupun setahu aku cool jugak. 

Aku kemalangan

Kelmarin, lebih kurang jam 6.30 petang aku kemalangan. Aku baru jemput Qis balik sekolah di Presint 9. Aku terus menuju ke Bangi nak ambil mak pula pasal on the way ke Putrajaya aku drop off mak aku di Warta Bangi. Setiba aku di trafik light di bulatan Salehudin, bulatan besar Putrajaya tu. Aku telah dilanggar dari belakang oleh sebuah motosikal Yamaha Ego. Waktu tu aku dah stop, tetiba aku terdengar dentuman kuat kat belakang kereta aku. Sekilas itu juga aku dan Qis nampak 2 orang tercampak 10 meter lebih depan kereta aku. Kami tergamam seketika. Diorang ni suami isteri, yang aku amat sedih sangat wifenya pregnant 6 bulan jatuh terseret oleh motornya. 

Dipendekkan cerita, Alhamdulillah kandungannya selamat tapi pahanya patah manakala suaminya pula patah bahu dan kaki. Kereta aku kemek belakang sebelah kiri, lampu pecah, side mirror kiri pecah dan spoiler tertanggal. Aku kesal apa yang terjadi kat diorang.

Inilah rupa motor yang melanggar aku dari belakang tu. 
Remuk habis.


Kereta Koreaku sudah buta sebelah mata. Aduhai...


Adana Kena Kuning

Hari Jumaat lepas Nurul dan Adana sudah discharge. Tetapi keesokan harinya aku terpaksa bawa semula Adana ke Annur, kami suspek dia demam dan kena kuning. Bila tuan doktor cek, dan ambil darahnya, kuning masih diparas normal tapi suhu badannya 37.2, ada sikit demam.

Pada 4 may hari isnin lepas appoinment Adana dgn doktor, kami bawa lagi Adana ke Annur. lagi sekali Adana kena cucuk ambil darah. Kalau semalam Adana langsung tak menangis bila kena cucuk cuma bunyi...erkk je tapi berbeza kali ini. Dia meraung kesakitan. Kesian plak aku tengok. Doktor kata kuningnya makin naik, esok kena datang lagi ambil darah.

Kami bawa lagi ke Annur, ambil darah lagi, nangis lagi, kena datang lagi esok. Aku tanya tak boleh ke terus masuk incubator, doktor cakap belum tahapnya lagi.

Dek kerana aku tak sampai hati tengok Adana kena cucuk tiap tiap hari jadi kami ambil keputusan untuk tidak menghantarkannya lagi ke hospital. Kami berubat cara kampung dan banyak bagi breast feeding.


Adana dijemur didepan rumah. Kesian dia...


Sekarang aku nak bercerita kisah kisah suka pula...


Ada Adana

Sejak kewujudannya hidup aku bertambah seronok walaupun penat. Buat masa ni aktiviti Adana lebih pada tidur. Sesekali kami gerak gerakannya supaya bangun. Asal terjaga je nak susu. Nasib baik Qis dah besar, boleh la jugak suruh suruh dia tolong tolong kami.

Impian Tercapai Jua

Lama sudah aku menunggu untuk memilikinya sendiri. Akhirnya dapat juga aku membeli DSLR Canon 50D, lens 70-200mm f2.8 dan speedlite 580exII. Lepas ni sesiapa yang nak kahwin sudi sudilah mengupah aku sebagai official photographer. Insyaallah aku akan bagi best price dan best result.


Aku dengan senjata terbaru aku yang kuidam idamkan selama ini!


Dibawah ni antara beberapa keping gambar yang aku shoot menggunakan kamera yang dalam gambar kat atas tu. 

Adik aku Faizal, datang rumah aku, disuruh mak goreng mee. 
Mee gorengnya memang sedap!




Wajah mak aku yang kepenatan.








Qis first time dukung adiknya. 




There was an error in this gadget

bg

My Blog List

HEDGEBEEWHY PHOTOGRAPHY

About Me

My photo
Aku adalah aku, hanyalah seorang hamba Allah yang sentiasa mengharapkan keredhaanNya. Sesungguhnya aku seorang hamba Allah yang banyak kekurangan dan aku sentiasa mencuba untuk mencari cahayaNya.

Followers

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

Visited