Thursday, November 27, 2008

Perghhh....

Lagu 'When The Children Cry" ni salah satu lagu favourite aku. Selalu kalu aku overnite buat freelance job, lagu ni pasti menemani malam2 heningku. dengar melodinya boleh bikin jiwaku tenang setenang itik berenang. Tapi lagu yg ori la...white lion. Budak ni aku kagum tgk dia petik gitar tu. 

Wednesday, November 26, 2008

Nanti...Mati!!!

Nak citer kisah smalam, jam 11 mlm cam biasa aku & qistina jadi org yg terakhir naik tido. Nurul ngantuk katenya, stengah jam lepas dia dah naik tido. Aku biasalah sejak akhir2 nik syok melayari internet. Adaje benda nak tgk dan buat. Dah jadi kebiasaan kalu aku dok depan laptopku, tina akan dok depan G3 dia. Apa lagi main game onlinenye, tak habis2 ngan game makeup lah, barbie lah dan apepeje asal game tu ada sifat2 kewanitaannya.

Aku sesambil surfing, aku burn imovie yg sudah aku edit dari lastweek lagi, movie family day nurul dia nak bawak gi opis nak poyo kat kengkwannya yg husbandnye hebat...boleh buat movie macam piere andre..hehehhe.

Tina mundar mandir sambil dia tunggu gamenya loading, dia tgk tvlah, bukak fridgelah kacau akulah dan memacam lagilah...tetiba dia dtg kat aku...

papa vitamin ni boleh makan lagi tak? tanya tina

emmm...boleh lagi. sambil aku tgk expiry datenya.

Ini gara2 dia tgk iklan tv ituhari...iklan vitamin.

Akupun bukalah vitamin tu dan bagi kat tina. Pastu aku layan balik pawerbook aku tu. Yess...movie aku dah ready. Terus aku eject n gi try kat dvd player, nak tengok clear x gambonya. Tengah aku masukkan cd & on kan player tu, Tina tanya aku (masa tu dia dok kat sofa sdg tgk tv)

Tina : Papa sedapla vitamin ni!
Aku : Banyak ke tina makan? (mataku tgk botol vitamin yg tina tgh pegang tu)

Tina : (senyap...dia takut nak jawab)
Aku : Tina tak boleh makan banyak tau! tegas aku yg mula dah suspen, bayangkanlah lebih kurang 15 minit lepas dia dah dok kunyah vitamin tu. bayangkanlah brape byk dia dah telan.

Tina : Kenapa?? (dengan rilax sambil mengunyah dia tanya)
Aku : NANTI...MATI....(aku yg agak tergamam & tak tau nk jwb apa, aku tgk dah tinggal sikit vit tu)

Tina : Waaaaaaghhh...papa tina tak nak matiiiii...(terus menangis sambil meluru kat aku dan peluk aku)
Aku : Bape banyak tina makan? 10 biji? 5 biji? Sambil tunjuk jejari aku supaya dia boleh agak.

Tina : Tak tauuuu....warrgg...tina tak tauu

Aku agak ada 10 biji lebih dia dah makan.

Bercurahanlah air matanya yg ketakutan. Terus aku rasa nak ketawa dan sayu lak dgn dramanya. Terpaksalah aku tenangkannya dan terus aku peluk dia erat2. Papapun tak nak tina mati...papa sayang tina. Begitulah budak2 percaya bulat2 apa yg mak bapaknya cakap...moral of the story, lu pikirlah sendriiiii!!!

Sunday, November 23, 2008

Nekad

Dah nak hujung tahun, jadi kali ni aku dah pilih 'Azam' yang patut aku target untuk tahun depan. Seingat akula azam yg paling berjaya aku buat sebelum ni adalah utk tutup kad credit dan bayar hutang. Alhamdulillah satu loan dan satu credit card berjaya aku hapuskan...tapi ada lagi yg lain. Biasalah selagi hidup selagi tulah berhutang bagi org2 yang macam aku ni. 

Ok berbalik pada tajuk aku tu sebenarnya aku dah berNEKAD utk berhijrah dari seorg graphic designer kepada photographer. corneamelayu, aku dah pass quotation Saiful Nang tu kat salina, dia setuju dan akan keluarkan LOA utk byr booking fees tu, amacam...ada brani. Insyaallah course tu nexyear bulan 2. Mcm lambat sgt tapi apa bleh buat course utk bulan 12 ni dah penuh jadi terpaksalah aku bersabar sikit. Kalu ikutkan hati esok gak nak gi klass tu.

Semalam aku gi wedding adik aku kat muar. Biasalah ada kahwin adalah fotograferkan. Hati aku berbisik, inilah kesempatan yg patut aku blajar. Memandangkan aku belum ada lagi DSLR aku sendiri maupun compact camera, aku amek video ajela, layan gak video ni pasal aku suka buat editingnya lepas tu. Sambil2 tu mata aku curi2 tgk mamat tu ambik gambar. Ok la mcm fotografer biasa ambik gambarr...aku tak boleh nak ukur kebagusannya lagi selagi aku belum tengok hasilnya. Adik aku kata gambar dia cunn, ok tengoklah nanti. Oh ye, lupa nak citer camera apa dia pakai, Nikon D80. 

Yess dia tengah lepak (tunggu pengantin tukar baju)...kesempatan utk aku beborak ngan dia. Mulalah berbagai soalan aku lemparkan. Katanya dia buat wedding ni dah 3 tahun tu pun part time je, fulltime jaga kedai bakery family dia punya. Nexyear baru dia plan nak buat photography ni fulltime. Dulu dia keje kat agency sebagai photographer. Aku tanya kat mana dia blajar fotografi ni. katanye kat MMU. Dia tanya aku minat fotografi ke, aku kata aku minat dan plan nak ambik course kat saiful nang. dia terkezut pasal katanya dia baru pi photocamp 2 saiful nang. katanya memang best banyak dia ajar pasal angle dan teknik...aku tak dpt nak tanya panjang lebar lagi pasal pengantin dah kluar dari bilik persalinannya. akupun bergegas pulang ke KL ngan family & sedare mare aku.

Aku harap aku success dgn nekad aku ni. Dari dulu lagi mmg aku minat dgn fotografi ni cuma tak berpeluang je utk menunaikan minat aku ni. almaklumlah hobi ni bukannya murah-murahan. Tapi sejak en roslan belikan aku camera tu minat aku dtg balik. Yati & salina pun soh aku pi training yg bersangkut paut ngan keje aku, yela EDP mana pernah aku pegi. Fotografi ni mmg relate ngan keje2 graphic. Pasni kalu nak buat company profile takpayah nak hire fotografer lagi. dari A-Z aku bleh buat kecuali printing je hantar luar. Keje akupun bertambahlah lagi le, takpe keje2 mcmni ada jiwa, aku suka. Sebenarnya bukanlah aku nak buang terus graphic tu, tak boleh buang cuma aku nak balancekan 50-50 dan kalu boleh 10 buat graphic & 90 buat fotografi...tu kalu aku dah berkerja sendirilah. skang ni ada camera tapi tak tahu nak guna sgt rugi rasenya, macam ada kreta tapi tau kedepan keblakang je. 

Aku tengok bidang fotografi ni mmg boleh cari makan kalu kita tahu mcm mana nak cari peluang tu. ada jugak member2 aku yg stakat cukup2 makan je, tapi itu semua rezeki masing2 yg penting kita mesti ada plan, kita tahu apa kita buat, bersungguh2 dan yg paling penting jgn berputus asa. Pegang minat tu dan buat bersungguh2 insyaallah lambat cepat kejayaan tu pasti datang. Jadi aku dah NEKAD utk ke Photocamp 2 tu, NEKAD seterusnya utk aku beli D90, insyaallh nexyear awal tahun aku harap aku dpt D90 tu....hihihihi

Tuesday, November 18, 2008

Family Day Opis Nurul

Awal bulan itu hari 1 nov opis wife aku wat family day kat dnelayan beach resort, pengkalan balak, tempat yang skang ni kecoh pasal kepala babi tu la. nasib baik aku & wife tak mandi laut tu, qistina alamak... mandi la tapi bile aku story kat dia, dia kata lepas tu dia mandi kolam, kira ok latuhh. 

Ada mcm2 aktiviti, bbq (acara wajib kalu g tpt2 mcm ni), karaoke secara paksa, group perfomance, amazing race, lucky draw, poco-poco, coloring contest & fesyen show utk bebudak.
 

Gambar ni adalah design kat blakang t-shirt family day tu. Designernye sape lagi kalu bukan hedgebeewhy (sempat buat bisnes lagiii) Kalu korg tgk nama BUNGE tu adalah nama glamor nurul kat opis. pasal kat opis dia dah ada staf nama nurul so diorg soh pakai nama lain. Tuan punye diri bagi nama ni (katanya ada citer disebalik terciptanya nama tu)


Atas permintaan ramai termasuk bosnya sendiri, nurul diminta nyanyi...kenapa? Pasal bila kat opis wife aku ni suka buka lagu pastu nyanyi2..lagu agak2 a...metalica. tapi masa karaoke ni dia nyayi lagu hihi bye bye. katanya lagu yg dia nk xde so belasahhh je...nanti aku try download videonya.


ha aaa...yg depan sekali tu la bos dia, aku yg tersorok kat belakang tu. Ini masa kami kena buat persembahan, nyanyi lagu Bila Larut malam...sepatutnya ada jantan sorg lagi tapi dia dah cabut awal2 lagi. yg ni aku xleh download videonya...kelakar siotttt.


Aku suka gambarni...tau kenape?? mesti xtaukan hahaha...akupun tak tau...hhahaha. Sebenarnya aku suka gambar ni pasal qistina yg snap masa aku tunggu nurul gi checkout. gambar terbaik yg pernah dia shoot.


Menang lagii...asal ada tresure hunt je aku menang...asal aku menang je tresure hunt..team kami menang no 1, dapat hamper & duit RM5000 sendiri punya...hahaha..tupun kalu ade.


Wednesday, November 12, 2008

Testing testing

Harap Maaf, blog ini dalam percubaan template baru, segala kesulitan amatlah dikesali. Aku rasa dah berjam-jam aku membuang masa dok test try tengok template baru...tiada yang berkenan dihati. Buat mase ni pakailah dulu template ni. Wa sudah fenatlah...nak tidooo.
There was an error in this gadget

bg

My Blog List

HEDGEBEEWHY PHOTOGRAPHY

About Me

My photo
Aku adalah aku, hanyalah seorang hamba Allah yang sentiasa mengharapkan keredhaanNya. Sesungguhnya aku seorang hamba Allah yang banyak kekurangan dan aku sentiasa mencuba untuk mencari cahayaNya.

Followers

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

Visited